Maankalender                           

Er  zijn verschillende manieren om te bepalen wat het moment is om wat te doen in je tuin. Een hulpmiddel hiervoor is bijvoorbeeld de zaaikalender en/of de moestuinkalender, hiervan zijn diverse voorbeelden te vinden op het internet. (zie bijvoorbeeld http://www.tuinen.nl  voor zaaikalender , moestuinkalender, snoeikalender etc.)

Een ander methode is met behulp van de maankalender. De maan heeft invloed op veel elementen van onze aarde, zoals getijden, maar het is ook aangetoond dat de maan invloed heeft op de planten.

Het is een combinatie van de positie van de maan aan de hemel, de maancycles omhoog of omlaag en de oplopende (wassende) maan of aflopende (afnemende) maan, die bepalen wat de momenten zijn wanneer je het beste iets kan doen, bijv. zaaien, planten, snoeien, oogsten of juist niets doen!

Voor dit doel kan dus de maankalender hulp bieden.

Maankalender juni 2022

Maankalender juli 2022

Maankalender augustus 2022

bron: www.aujardin.info    


Bij onze vereniging zijn leden, die volgens deze methode werken en met succes. Mocht je vragen hebben over de maankalender, kun je altijd terecht bij Maggui Mariman, tuin 10 van het A-complex.