Recepten                                     

Op verzoek van de leden, die graag hun recpten willen delen, deze pagina recepten ontstaan. Weet je een lekker recept, deel het met ons en stuur je recept op, zodat we die dan op deze pagina kunnen plaatsen.


Je recept kun je mailen naar: website@tochthoek.nl


De recepten

2 heerlijke recepten met Kweeperen - Pemmie Molle (tuin 24)

We hebben een prachtige kweeperenboom staan op het middenpleintje van onze tuinvereniging. Dit jaar hing hij vol met mooie kweeperen. Er hangen er nog wel een paar aan, en die mogen vrijelijk worden geplukt. Maar, wat kun je eigenlijk doen met kweeperen?

Je kunt er bijvoorbeeld een appel/kweeperencompote van maken. Door de kweeperen kleur de compote mooi roze.

Ook heb ik er een jam van gemaakt, samen met vers sinaasappelsap en een borrelglaasje Cointreau.

Je kunt er ook een heerlijke stoofschotel van maken, die fantastisch combineert met lamsvlees, wild of varkensvlees. Het recept daarvan is te vinden op de site “Okke houdt van....” www.kweepeer.nl/recepten/kweeperen-met-port/

Daar staat onder ander ook een ander recept, dat ook zo combineert:

www.kweepeer.nl/recepten/kweeperen-met-cranberries/

Er staan er wel meer, maar deze zijn door mij uitgeprobeerd, en ze zijn heerlijk!

Pemmie Molle


Twee recepten van Hennie van Hal (tuin 23):

(val)appels en pompoenen in overvloed in de herfst.

Daarom de volgende twee recepten


Kruidige appelmoes:

Ingrediënten:

- 75 gram suiker

- 100 ml water

- 3 kruidnagels * 4 kardemompeulen

- 2 stukjes gember uit siroop (door de knoflookpers)


Breng alle ingrediënten aan de kook.

Op een laag vuurtje 15 minuten laten koken.

Met een pureestamper wat fijn maken.

Na het afkoelen kruidnagels en kardemompeulen verwijderen.


Pompoen met kip en appel:

Ingrediënten:

- 500 gram pompoen in blokjes

- 500 gram kipfilet in stukjes gesneden

- 4 ontvelde tomaten (o een blik tomaten)

- 2 appels geschild en in stukjes

- 2 teentjes knoflook

- 2 uien

- 4 eetlepels rozijnen

- 50 gram rijst

- 1bouillontablet (kip)

- olie en zout



Kipfilet aanbakken in de olie met wat zout, daarna de ui enkele minuten meefruiten.

Tomaat, appels , rozijnen en uitgeperste knoflook toevoegen, goed door elkaar scheppen.

Daarna 300 ml water, rijst en bouillon toevoegen.

Het geheel aan de kook brengen, daarna 20 minuten zachtjes stoven.

Lekker met rijst of gebakken aardappels.


Downloaden bovenstaande 2 recepten van Hennie van Hal:

Recept Citroen Creme (barbecue 2013):

Zoals beloofd, hier het recept van de citroen creme, waar iedereen zo enthousiast over was op de barbecue.


               citroen creme


Benodigdheden:

- 1 blik gecondenseerde melk (+/- halve liter)

- 1 pak volle koffiemelk =/- halve liter (dit moet volle melk zijn, anders wordt de creme niet dik genoeg).

- 2 pakken theebiscuitjes (rechthoekig, die zijn makkelijker tegen elkaar aan te leggen).

- +/- 5 citroenen.

- vers fruit als garnering.


                 citroen creme


Werkwijze:

Zet de koffiemelk 1 dag voor de bereiding in de koelkast, de koffiemelk moet ijskoud zijn!

Neem een grote mengkom, let op! Tijdens het kloppen wordt de koffiemelk twee keer zijn volume.

Pers de citroenen (+/- 250 ml).

Klop de koffiemelk zeer schuimig, zodat het wat cremig wordt.

Klop er voorzichtig de gecondenseerde melk door.

Klop tenslotte het citroensap erdoor (de creme wordt nu klink dik).


Neem een grote rechthoekige ovenschaal en begin direct met lagen opbouwen in de schaal, beginnend met een laagje creme, dan een laagje theebiscuitje, dan weer een laagje creme, laagje theebiscuitjes en eindig met een wat dikkere laag creme.

Deze laag kun je met een vork leuk versieren door er voorzichtig golfjes in te tekenen.

Zet de schaal 1 dag in de koelkast zodat alles goed kan intrekken.

Garneer het dessert pas op het moment af i.v.m. het uitlopen van fruitsappen.

Als het fruit te nat is, dep het dan eerst droog met keukenpapier.


Dit dessert is altijd een echte afsluiter van een maaltijd of b.b.q!

Eet smakelijk!

Oud huurder (tuin 81)


Downloaden recept Citroen Creme:

Hieronder 3 recepten ontvangen van een voormalig lid:


Recept voor palmkoolsoep of cavolo nero soep.

http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/vepalmkool_cavolonero.htm

Voor 6 tot 8 personen:

Benodigdheden:

- 350 gram gedroogde grote witte bonen (pronkers).

- 3 rode uien, gesnipperd.

- 6 teentjes knoflook, fijngehakt.

- 3 bleekselderijstengels in (halve) ringetjes gesneden.

- 1 fikse bos cavolo bero (palmkool).

- 4 rijpe tomaten, grof gehakt.

- eventueel 1 klein blikje tomatenpuree.

- 3 middelgrote winterwortels in stukken.

3 aardappelen in stukjes.

- 2 liter groentebouillon.

- peper.

- zout .

- tijmblaadjes.

Een typisch Toscaanse soep. Er bestaan verschillende recepten van Ribollita. Er is een variatie van een ingrediënt meer of minder.

Week de witte bonen de nacht ervoor en kook ze in een uur of meer gaar. Giet ze af, maar bewaar het kookvocht. (Dit kan ruim van tevoren worden gedaan.) Trek de cavolo nero bladeren van de bladnerf. Was het blad en snij ze, niet te fijn. Fruit de ui en doe even later de knoflook erbij. En weer wat later de bleekselderij en stukken wortel. Even roerbakken en dan een flinke scheut bouillon erbij. Pureer de helft van de witte bonen in een voldoende hoeveelheid kookvocht. Doe dit bij de soep in wording. (Of eventueel een tweede, grote soeppan gebruiken.) Voeg bouillon en/of bonenvocht toe.

Ribollita is een stevige soep, dus niet al te veel vocht.

Doe de gehakte tomaten in de soep. En de aardappelen. Voeg er een flinke snuf gedroogde of verse tijmblaadjes aan toe. En tenslotte de palmkoolbladeren. Laat ca. een uur koken op een laag vuur. Totdat het geurig is. Op smaak brengen met peper en zout. Af laten koelen.

De volgende dag weer aan de kook brengen. (Ribollita betekent opnieuw koken.) In de soepborden een stuk brood leggen, de soep eroverheen schenken en wat olijfolie sprenkelen.

Wel kicken: eigen palmlook, eige ui, eigen knoflook, eigen worts, eigen aardappels, eigen tijm en eigen tomaten.


Recept voor pompoensoep.

Benodigdheden:

- 1 pompoen.

- 20f 4 winterwortels.

- 2 flinke uien

- 3 of 4 tenen knoflook

- 1 blokje kruiden bouillon.

- laurierblaadjes.

- bosje koriander

- bakje crême fraiche (soya room)


Bereiding:

Pompoen schillen en in grove stukken snijden.

Wortel schillen en in stukken snijden.

Uien schillen en snijden

Knoflook tenen pletten en fijn hakken.

(Intussen in een andere pan 1,5 liter water aan de kook brengen, bouillonblokje erin oplossen)

In een grote pan scheutje olijfolie, daarin de ui zachtjes aanbakken. Na ca. 2 minuten knoflook erbij.

Na ca. 5 minuten pompoen, wortel en laurierblaadjes toevoegen. Alles goed roeren en zachtjes nog even doorbakken.

Bouillon erbij en geheel ca. 10 minuten laten koken. Royaal peper uit de molen erover.

Crême fraiche of room toevoegen.

Met staafmixer pureren.

Op het laatst de fijngesneden koriander erbij.

Ook wel lekker met gesnipperde feta kaar erin.


Kruidige courgette gevuld met gehakt.

Benodigdheden:

- 400 gram (lams)gehakt.

- 1/2 bosje peterselie, heel fijn gesneden.

- 1/2 bosje dille, heel fijn gesneden.

- 1/4 bosje koriander, heel fijn gesneden.

- 1 eetlepel gedroogde munt (te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels).

- 1 eetlepel pittige paprikapoeder.

- 1 eetlepel + 1 theelepel kaneel.

- 1/2 eetlepel gember.

- 1/2 eetlepel laos.

- 8 kleine, stevige lichtgroene courgettes (te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels) of 2-3 grote courgettes.

- olijfolie.

- 1 tomaat, fijngesneden.

- 6 zoete witte uien, gesnipperd.

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt.

Bereiding:

Kneed het gehakt met fijngesneden kruiden, munt, paprikapoeder, 1 eetlepel kaneel, de gember en laos en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Snijd de steelaanzet van de courgettes en hol ze uit met behulp van een meloenboor os lange theelepel (bewaar het vruchtvlees om een snelle soep van te maken met ui, knoflook en tomaat). Vul de courgettes met het gehaktmengsel en druk het stevig aan; doe ze zo vol mogelijk.

Verhit een flinke laag olijfolie in een grote, diepe pan en bak de tomaat, uien, knoflook, 1 theelepel kaneel, wat zout en peper ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg 300 ml water toe en leg de courgettes er in een laag op. Leg het deksel op de pan en kook de courgettes op lag vuur in ca. 15 minuten gaar. Voeg tussentijds eventueel een scheutje heet water toe als het uimengsel te droog wordt.

Downloaden bovenstaande 3 recepten: